Aktuelnosti

Šta je to eUčenje (eng: E-learning)?

Šta je to eUčenje (eng: E-learning)?

napisao/la Administrator portala -
Broj odgovora: 0

E-učenje (E-learning) je jedan od brojnih pojmova s prefiksom "e" koji se u zadnje vrijeme spominju. Čini se da "e" ponajmanje predstavlja elektronsko učenje, a koriste se brojne interpretacije kao: 

  1. Experience Learning (iskustveno učenje)
  2. Everywhere Learning (učenje "posvuda")
  3. Enhanced Learning (povećano, bolje učenje)
  4. Extended Learning (prošireno učenje)

Postoji više različitih definicija e-učenja, a one obično zavise o profesiji i iskustvima osoba koje ih koriste. Možemo ih i svrstati u one koje stavljaju naglasak na tehnologiju i one koje stavljaju naglasak na obrazovanje (učenje i poučavanje).

Moguća definicija:

E-učenje je proces obrazovanja (proces učenja i podučavanja) koji se izvodi uz upotrebu nekog oblika informaciono-komunikacione tehnologije, a s ciljem unapređenja kvalitete toga procesa i kvalitete ishoda obrazovanja.

Klasifikacija e-učenja

E-učenje obuhvata različite aspekte korišćenja ICT-a u obrazovanju pa zavisno o intenzitetu i načinu korišćenja ICT-a razlikujemo nekoliko oblika e-učenja:

  1. klasična nastava - nastava u učionici (f2f - face- to -face)
  2. nastava uz pomoć ICT-a - tehnologija u službi poboljšanja klasične nastave (ICT supported teaching and learning)
  3. hibridna ili mješovita nastava - kombinacija nastave u učionici i nastave uz pomoć tehnologija (hybrid, mixed mode ili blended learning)
  4. online nastava - nastava je uz pomoć ICT-a u  potpunosti organizovana na daljinu (fully online) kao što je portal www.test.rs.ba